Mediator op de werkvloer

Mediation op de werkvloer

Mediation is een beroep waar je tegenwoordig steeds meer over hoort. Hoe komt dit toch? Wat kan een mediator hierin betekenen? En beter nog wat kan ik als bedrijfsmanager en/of directeur voor hulp krijgen van een mediator? Dat is toch eigenlijk meer iets voor een echtscheiding hoor ik je denken. Niks is minder waar! Voorheen hoorde je vaak dat een mediator werd ingeschakeld als er een echtscheiding plaats vond, maar een mediator kan zoveel meer dan alleen dat. In deze blog willen wij onze passie beter uitleggen en je laten inzien dat een mediator een aanwinst gaat zijn voor je bedrijf en het personeel. Merk jij binnen je bedrijf dat er onrust is, onvrede heerst of erger nog conflicten ontstaan? Dan is deze blog zeker wat voor je om te lezen.

Wat is een mediator precies?

Zoals je kon lezen wordt er door veel mensen gedacht dat een mediator enkel gebruikt kan worden bij een echtscheiding of iets dergelijks. Maar tegenwoordig is een mediator veel meer dan dat geworden. Een mediator is een bemiddelaar die zorgt dat alle partijen tevreden uit een conflict of geschil komen. Het belangrijkste hierin is dat de mediator  onpartijdig en onafhankelijk is. Nou is een conflict of geschil best een ruim begrip. Daarom geven we je hier een voorbeeld van.

Nu in deze corona tijd hebben we gemerkt dat bedrijven verschillende processen opnieuw gaan invullen. Hier kan wrijving, ergernis of conflicten uit voort komen. Er komt onvrede bij de medewerkers omdat alles gaat veranderen. Mensen werken ineens vanuit huis en de werkzaamheden worden anders ingericht. Bedrijven moeten medewerkers ontslaan. Hoe ga je zorgen dat iedereen weer met de neus dezelfde kant op wijst? In dit geval is het verstandig te starten met bemiddeling. Kom je daar niet verder schakel je een mediator in zodat het niet escaleert en er een advocaat bij moet komen.

In het bovenstaande geval ontstaat er een soort van conflict tussen werkgever en werknemer. Dit conflict hoeft echt niet altijd meteen te betekenen dat partijen boos zijn, maar er is sprake van een soort van ontevredenheid. Om in dit geval beide partijen te kunnen helpen zal een bemiddelaar of een mediator zich duiken in deze situatie. Er gaan gesprekken volgen met beide partijen. Hierin is het van belang dat beide partijen zich kunnen vinden in de nieuwe manier van werken. Het grote voordeel is dat een mediator volledig onpartijdig zal zijn.

Wat vind ik als mediator nou belangrijk?

Een mediator zal nooit alleen in het belang van de werkgever handelen. Maar daarentegen ook niet alleen maar in het belang van de werknemer. De mediator is daarin dus volledig onpartijdig. Het gaat vooral om het harmonieus samenwerken binnen een bedrijf. Alleen als we dat bereiken ben ik als mediator een gelukkig mens. Want zodra we binnen een bedrijf met compassie en zelfcompassie kunnen samenwerken is iedereen tevreden. Zelfcompassie is iets wat tegenwoordig in deze individualistische maatschappij soms wat uit het oog verloren wordt. Het is van groot belang dat je de balans vind tussen het denken aan jezelf, maar ook aan een ander. En ja ik ben me ervan bewust dat ik een ideale samenleving aan het schetsen ben, maar ja ook ik als mediator moet wat te dromen hebben toch?

Even terug naar de kern van dit bericht. Wat moet je doen als je als manager of directeur van een bedrijf merkt dat er onvrede heerst op de werkvloer? Natuurlijk is het van belang om eerst met de betreffende partijen rond de tafel te gaan zitten. Bespreek de onvrede  zo snel mogelijk met elkaar en probeer hierin wederzijds begrip te krijgen door middel van een mediator of bemiddelaar. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat jij als werkgever net zo hard denkt dat je het beste doet als dat de werknemer dit denkt. Zodra je dit realiseert ontstaat er al wat meer wederzijds begrip. Kom je er uiteindelijk echt niet uit dan is het  van belang zo snel mogelijk professionele hulp hiervoor in te schakelen. En dat doe je bijvoorbeeld door middel van een conflictbemiddelaar of coach.

Hopelijk ben je nu al weer wat wijzer geworden wat mediation inhoudt. Mocht je nu geïnteresseerd zijn geworden in hoe ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt? Er volgen nog meerdere boogberichten dus neem gerust eens een kijkje en lees alles over dit prachtige vakgebied.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie